2020. dec 10.

Hol állunk a vakcinával?

írta: zuzzer
Hol állunk a vakcinával?

Sziasztok magyar tezsvérek, remélem mindannyian jól vagytok és serényen betartjátok a járványügyi intézkedéseket és szabályokat. Teljesen mindegy milyen ideológiai alapon állunk és álltok, itt más egyenlőre nem segít, mint hogy odafigyelünk egymásra és megpróbáljuk kontrol alatt tartani a vírus terjedését.

Ismételten megjegyezném, mert megint marhaságok terjednek a neten, hogy a maszk elsősorban nem minket, hanem a többi embert védi mitőlünk. Minden olyan maszkfajta, ami az általunk esetlegesen kitüsszentett, kikihögött cucc nagy részét felfogja, hatékony ebből a szempontból. Én megteszem a többi embernek ezt a szívességet, hónapok óta maszkban grasszálok olyan helyeken, ahol más emberekkel kontaktba kerülhetek.

Nos, a „miért is jó egy jó multinál dolgozni” kérdéskörben egy újabb piros pontot tudok elkönyvelni a cégnek, ahol dolgozom immáron 27 éve (néhány hónap hibádzik csak). Kaptunk egy meghívót vagy két hete, ahol a cég CMO-ja, azaz chief medical officer-je tartott a kollégáival egy előadást arról, hogy a tudományos közösség, aminek ők is tagjai, hogyan értékeli és látja a Covid járványt, a vakcina fejlesztést és a fertőzött emberek kezelését. Gondoltam nagyvonalakban megosztom veletek, amit hallottunk, szerintem érdekes téma, plussz hozzáteszem a saját „kutatásom” eredményeit.

Talán kezdjük azzal, hogy hogyan látják a tudósok a Covid okozta halálozási rátát és milyen következtetéseket tudnak az egyre több adatból levonni. Természetesen ezen megállapítások között vannak triviálisak is, azaz olyanok, amit eddig is tudtunk. Például az, hogy 60 év felett a vírus miatti halálozás rizikója szignifikánsan nő. Emellett leszűrték a következtést, hogy az általános halálozási rátára természetesen a társadalom átlagos elöregedési szintje is nagy hatással van. Tehát olyan országokban, ahol a vírus nélkül sokáig élnek az emberek, a vírus miatt akár 1.5%-al is megugrott a halálozások száma egy normál év hasonló szakaszához viszonyítva. Fiatal társadalmakban ez a szint 0.5% körül alakul. Kiemelték, hogy ezek az adatok már tartalmazzák azt, hogy márciushoz képest a második hullámra az országok és az egészségügy, tudós társadalom már fel volt készülve, vannak kísérleti terápiák, tehát az év első szakaszának – első hullámnak – az adatai sokkal rosszabb képet mutatnak.

Érdekesnek találtam azt az összeállítást is, hogy milyen dolgok, cselekedetek számítanak különösen veszélyesnek a jelen helyzetben, persze ezek általában meg is jelennek a különböző országok Covid elleni intézkedéseiben. Beinzertálok ide egy ábrát, angolul van, de szerintem a piktogramok miatt akkor is érthető, ha nem beszéltek angolul, de le is ferdíthetem, ha valakinek erre van igénye.

covid_rsik.png

Mielőtt megosztanám, hogy a cégünk hozzáértői szerint hol állunk (azaz álltunk november végén) a vakcina kutatással és hogyan zajlik ez a folyamat, hadd tegyek tisztába néhány alapfogalmat. Például azt sem árt tudni, hogy mit is nevezünk vakcinának. Tudom szájbarágós, de van, akinek ez nem teljesen világos, szal hadd osszam meg veleket a tudást.

A vakcina egy biológiai készítmény, például legyengített mikroorganizmus, vegyi úton inaktivált mikroorganizmus, a mikroorganizmus alegysége. Amikor az emberi szervezetet ennek a készítménynek teszik ki, a test immunrendszere antitesteket hoz létre a mikroorganizmusokkal szemben. Más szavakkal, egy vakcina arra készteti a test immunrendszerét, hogy antitesteket állítson elő az emberre nem káros kórokozó-forma ellen. Tehát amikor a test találkozik az igazi veszélyes kórokozóval, készen áll arra, hogy semlegesítse. A vakcinák célja, hogy biztonságosan megvédjék az egészséges egyént / populációt egy adott fertőzéstől.

Akkor lássuk, hogy hol álltunk az előadás idején a vakcina fejlesztéssel. Nos jelenleg – azaz a prezentáció időpontjában – 148 vakcina verzió volt az úgynevezett pre-clinical evaluation fázisában, amikor nagyon leegyszerűsítve azt vizsgálják, hogy el merjék-e kezdeni a klinikai teszteket önkéntesen jelentkező emberek bevonásával. Azaz a rendelkezésre álló adatok alapján mekkora annak a rizikója, hogy valaki súlyosan megbetegszik, vagy akár esetleg be is adja a kulcsot, ha a vakcinát rajta próbálják ki. 44 egyéb vakcina pedig a klinikai tesztelés különböző fázasaiban volt, néhánynál már megkezdődött a tesztelés az önkéntes páciensek bevonásával. Ebből a 44 oltóanyag verzióból egyik sem volt még engedélyezve, bár közben a Pfizer Biontech anyagával már elkezdték az oltásokat az Egyesült Királyságban. Fontos tudnivaló, hogy minden ország saját hatáskörében dönti el, hogy elfogadja-e, engedélyezi-e az adott gyógyszert vagy vakcinát, bár az Egyesült Államok FDA (Food and Drug Administration) néven futó szervezetének engedélye általában kinyitja az ajtókat minden új szer előtt, egyszerősödik a gyógyszer helyi elfogadtatási folyamata. Minden államnak joga, hogy a rendelkezésre álló adatok, dossziék és disclosure-ök alapján eldöntse, hogy engedélyezi egy adott szer használatát a területén, vagy sem.

Itt hadd térjek ki egy pillanatra, hogy mekkora baromságokba futok bele a fércbukon például rendszeresen. Úgy tűnik nekem, hogy vagy fizetett trollok dolgoznak  az álhírek terjesztésében, vagy sok ember meg se nézi mit küld tovább. A kedvenceim az olyan cuccok, hogy „Emberek! Figyelem! Svájcban betiltották az olyan szerekkel történő oltást, aminek nem ellenőrzik minden összetevőjét!” Nos, akkor én is hadd használjam ezt a módszert: Emberek, figyelem! Svájcban semelyik szer sincs még engedélyezve, így semmi sincs betiltva sem. Igen, minden szert engedélyeztetési folyamat terheli és csak az fog majd a piacra és emberekbe kerülni, amit eléggé biztonságosnak nyilvánítanak. Tehát ez egy kicsit olyan, mintha azzal revolverezném az olvasóimat, hogy „Magyarországon betiltották a karácsonyt, mert a főváros polgármesterét is Karácsonynak hívják!” Nyomokban igazságot is tartalmaz, de jelentésében totális marhaság.

Normál esetben egy effektív gyógyszer vagy vakcina előállítása, tesztelése és engedélyeztetése milliárd dollárokat emészt fel és átlagban 10,7 évig tart, miközben a program indulásának pillanatában kb. 6% annak az esélye, hogy az engedélyezés meg is fog történni. Az esetek 94%-ban nem lesz kézzel fogható eredménye a munkának, hacsak nem az, hogy egy bizonyos vegyület nem alkalmazható gyógyításra, mert vagy nem biztonságos, vagy nem hatásos.

Biztos hallottátok már a népszerű lázítást, hogy így a gyógyszer cégek, úgy a gyógyszer cégek nem akarják bevallani, eltitkolják, meg ilyenek. Nos, azon túl, hogy ez nem igaz, általában az is szerepet játszik, hogy ereszt a rendszer és valami pletyka kikerül egy ígéretes formuláról, ami mondjuk gyógyíthatja a rák valamelyik formáját. Igen, HA egy fejlesztési program lefut és a gyógyszert engedélyezik használni. Ha nem hatásos, akkor a tudomány leszarja, hogy dr. „Görény”, vagy egyebek mit hantáznak róla. Vagy csak simán egy tény válik köztudottá, mondjuk az, hogy én Zuzzer bekentem a hátam gépzsírral és elmúlt a náthám, bár az ok és okozatnak tűnő gyógyulásnak a gépzsírhoz semmi köze. Ezért az emberek azt hiszik, hogy a gyógyszercégek eltitkolják előlük a gépzsír nem létező hasznosságát és nekik valami elcseszett sarlatántól – lásd Lenkei, Gődény és tsai – kell azt beszerezniük drága pénzen.

Lentebb beszúrtam a kutatási és engedélyezési folyamat tipikus ábráját, tehát legyünk nagyon boldogok, hogy a helyzet súlyossága miatt a WHO megállapodott a legnagyobb gyógyszercégekkel és nemzeti egészségügyi potentátokkal, hogy ebből a sztandar folyamatból egy csomó mindentől eltekintenek. Még így is laikusoknak érthetetlen lehet, hogyan lehet most valamit aránylag hamar összerakni, ami sztandard folyamat mellett 10 évbe telik. Ne felejtsük el azonban a mostani folyamatok egy fundamentális alapját, azt, hogy a nagy cégek megegyeztek abban, hogy bárminemű kutatási eredményüket elérhetővé teszik a versenytársak részére is. Ez forradalmi dolog, talán először láthatjuk, hogy az emberiség mintegy egységes egész viselkedik a mindenkit sújtó válsághelyzetben (leaglábbis a tudományos közösség). Ezért lesz hamarosan némi cucc a fecskendőkben, ami engem, injekciófóbiás embert nagy-nagy tűundorral tölt el előre is. Természetesen beoltatom magam, de valszeg megvárom a Moderna cuccát, mert abból csak egy kell, míg a Pfizer cucca az két oltásból áll, amit 21 napos időközökkel kell beadatni.

dev_process.png

A standard gyógyszerfejlesztési és engedélyeztetési ütemterv

Némi egyéb információ; a WHO azt tűzte ki célul, hogy 2021-ben két milliárd, legalább 50%-os hatékonyságú vakcina adag álljon rendelkezésre és elkezdhessék a nagyarányú oltási programok szervezését a leginkább veszélyeztetettek körében. Ha csak a legutóbbi híreket vesszük alapul, akkor a gyógyszercégek folyamatosan felfelé kerekítik a hatékonysági alapadatokat, ami egy természetes és logikus folyamat, mert a különféle vizsgálatok eredményei folyamatos futnak befelé.

No megint egy kis kitérő, mert a pánikkeltés az megy megint ezerrel. Az Astrazeneca cuccával beoltottak körében volt egy ember, egy orvos, aki sajnos nagyon súlyos tüneteket produkált és elhúnyt. Nos, míg ez a hír nagyon rossz és talán a családjának még nehezebb ezt elfogadni, de sajnos ő a placebo (!) csoport tagja volt, azaz nem kapott az oltásból, nem az oltástól lett beteg. A Covid-et a placebo csoport tagjaként teljesen „magától” kapta el, nem fertőztek meg senkit művi körülmények között.

A Pfizernél egyébként 43'538 ember vállalkozott a tesztelésben való résztvételre és az ő eredményeiket hasonlították a placebót kapott csoportéhoz. Ezeket az embereket nagyon becsülöm egyébként, én nem lennék elég bátor ilyen klinikai tesztekben való részvételhez.

A Moderna szerének harmadik fázisbeli tesztelésére több mint 30'000 embert szerveztek be, 95 lett Covidos a study időszaka alatt, ebből 90 eset a placebo csoportban fordult elő, míg 5 enyhe lefolyású eset fordult elő az oltóanyaggal kezeltek körében. Mind a 11 súlyosabb eset a placebo csoportban volt. Ezt követően jelentette be a Moderna, hogy a vakcinájuk becsült hatékonysága 94.5%. Matematikailag nem tudom a számokat alátámasztanio, mert egyéb adat nem áll rendelkezésemre, nem tudom hányan kaptak placebot és hányan hatóanyagot.

Hogy állunk a kezelésekkel? Rendkívül fontos terület, mert én is úgy vagyok vele, hogy ha már elkapom ezt a szart, legalább legyen esély rá, hogy valahogy kimásszak a gödörből. A svájci egészségügyi rendszerben egyébként megjelentek a gyógyult emberek, akik viszont kisebb nagyobb mikulás csomagot kaptak a Covid-től. Volt egy program a TV-ben ahol ilyen embereket kerestek fel, vazze, alig volt olyan, akinek ne lett volna valami huzamosabb ideje fennálló visszamaradó szimptómája. Volt, aki fulladt, volt, aki állandóan el akart aludni, volt akinek nem tért vissza az íz és illatérzéke.

Kb 22 olyan szer, vagy kezelési módszer kering a kórházakban, amik több kevesebb eredménnyel szolgáltak eddig. Ezek közül egyetlen egy rendelkezik FDA engedéllyel, 2 széleskörben alkalmazott mindenféle bizonyíték nélkül, 2 aminél bizonyos hatékonysági bizonyítékok is rendelkezésre állnak, 13 olyan 50-50%, van kis bizonyíték míg nem mindig sikerül ezeket újabb pácienseknél bizonyítani, 2-nél semmilyen pozitív hatás nincs, míg 3 szerre simán rámondták, hogy hatàstalan, vagy inkább csalás.

Lentebb egy újabb ábrát szúrok be, amin a betegség fázisait, a különböző fázisokban jelentkező tüneteket ábrázolták az idősíkon,valamint a téglalapokban alul azt, hogy az orvosok milyen stratégiát követnek a kezelésben.

graph_covid.png

A korai fertőzés és a tüdőgyulladás fázisában (minek fordítsam a pulmonary-t?) az, amikor a vírus szervezetből való kiirtására kell koncentrálni, majd az akut gyulladásos fázisban átkerül a figyelem a gyulladás csökkentésére.

A lenti táblázat a Covid-os betegek ápolására használatban lévő szereket és metódusokat listázták. Ezt a prezentációból vettem át, nem vagyok orvos, szóval nem tudom kommentálni. Hacsak annyit nem, hogy az a csodálatos C vitamin itt is feltűnik, mint egyesek szerint a gyógyulás szent grálja. Bárcsak így lenne.

Antivírus és immun rendszer moduláns készítmények a vírus blokkolására, vagy eltávolítására a szervezetből.

Immun rendszer modulátorok gyulladás csökkentésre

 

Remdesivir – FDA approved

Monoclonal antitestek – FDA, EU approved

Hydroxy chloroquine

Egyéb antivírus készítmények

Gyógyult páciens vérplazmája

Interferon

Corticosteroids

IL-1 inhibitors

IL-6 inhibitors

Intravénás immunoglobulin

JAK inhibitors

Széleskörben alkalmazott légzéstámogató módszerek

Vegyes megítélésű és hatékonyságú szerek

Hason fekvés

Lélegeztető gépek

Vitaminok: C és D

Ásványi anyagok: Cink

Szólj hozzá

külföld pharmaceutical vakcina gyógyszerek kezelés pharma halálozási ráta vaccine Svájc Swiss Switzerland Covid-19 gyógyszer cégek