2023. okt 13.

Izrael - Palesztina, még mindig 0 - 0

írta: zuzzer
Izrael - Palesztina, még mindig 0 - 0

Jó napot kedves olvasóim, ha ez ebben a feje tetejére állt világban lehetséges, vagy még ez a kifejezés rendelkezik bármilyen jelentéssel. Régóta nem érzem a késztetést, hogy írjak, vannak is olyanok, akik ennek nagyon örülnek. Mondjuk azt elárulom, hogy létrehoztam egy facebook oldalt a blognak,ahol rövid formában, de azért rendszeresen jelen vagyok, csak hogy a nemzethy, forradalmi lelkületű ősmagyarokat idegesítsem.

Hogy miért írok akkor most és pont most és nem is magyar illetőségű ügyről? Azért, mert van valami, amit bővebben szeretnék kifejteni, mint megosztani a lenti képet két mondattal illusztrálva.

Nos, Béláim az úrban, olvasom, látom mindenütt az állami szolidaritási hullámot Izraellel a Hamas támadása után. Azt a fajta szolidaritási hullámot, amit például Ukrajnával kapcsolatosan Putin alattomos támadása óta rendkívüli módon hiányolok, sőt, vannak olyan kis agresszív országok mint kies hazánk, akik ott akadályozzák az Ukrajnával kapcsolatos akciókat, ahol csak tudják. Itt van viszont a legújabb krízis, full scale háború Izraelben, ahol lehet még az első töltényt se lőtték ki, máris felsorakozott az elit és majdnem az összes ország Izrael mögött.

Vegyünk akkor néhány példát. A USA-t illetően illúzióim már régen nincsenek, a zsidó kisebbség megkerülhetetlen királycsináló tömeg a választások során, se a republikánus, se a demokrata oldal nem mer Izraellel és közvetve az amerikai állampolgárságú zsidó közösséggel ujjat húzni. Ledobhatnák az atomot Gazara, akkor is csak annyit mondanának, hogy „mindkét felet felszólítjuk a civil lakosság védelmére”, vagy felemlegetnék az ENSZ 158.-ik ülésszakának 19.-ik napján hozott 358615865 számú határozatát, amit a Negev sivatagi csillámfaszlámák élőhelyének védelme érdekében fogadtak el 1952-ben. Tehát mikor az amcsik kavarnak arrafelé, semmi kézzelfogható eredményt nem várok, sőt, csak hordják az olajat a tűzre nyilvánvaló régiós népszerűségük alapján.

A németek meg szerintem elég jól meghatározható okból bottal se merik megpiszkálni a kérdést, hogy vajon izraeli bolygótársainknak nincs-e valami kevéske avas vaj a füle mögött ebben az évtizedes konfliktusban?!

Egyszerűség kedvéért vegyük szinte bármelyik arab államot. Van egy pár hozzáállásbeli verzió, de Izrael állam léte, a palesztinok sorsa soknak olyan hívószó, amivel bármikor, reggel, este, akármi történik náluk otthon, mindig lehet terelni. Érdekeltek-e abban, hogy legyen bármiféle, legalább középtávú megoldás a térségben? Erősen kétlem, az ellenségkép kreálása vagy fentartása ezeknek a 21.-ik században is középkori normák szerint élő országokban az elit lételeme.

Maga Izrael és a hatalmon lévő pártjai úgy kaptak ezen az alkalmon, hogy azon se lepődnék meg, ha pár évtized múlva kiderülne, hogy ők rendelték meg a támadást. Miközben Netanjahu egy műkedvelő O1G gyanánt próbálja begyűrni a demokrácia izraeli maradványait maga alá, mikor ez ellen százezrek tüntettek, mikor már az izraeli társadalomban is egyre inkább jelen volt a kiegyezésre való hajlam, tádámm, itt egy Hamas támadás, amit rajzolni se lehetett volna jobb időben.

Magam a konfliktust illetően középen helyezkedem el, valószínűleg idealista világlátásom miatt. Szerintem mindkét népnek joga van a saját államhoz és a biztonságos, emberhez méltó élethez, magasról szarom le, hogy zsidó, arab, vagy palesztin az illető. EMBER, az a fontos. Senkinek nincs joga robbantgatni, rakétázni, csecsemőket ölni, senkinek sincs joga látatlanban lakónegyedeket, kórházakat, iskolákat bombázni, áramot, vizet, élelmet megtagadni. Senkinek nincs joga embereket a saját földjükről elüldözni, a saját országukban tőlük az állampolgárságot megtagadni, teraszon kávézó emberek nyakát elvágni, iskolákban rakétaállást kialakítani, gyűlölködésre gyerekeket betanítani.

Ebben a konfliktusban nincsenek klasszikus bűnösök és áldozatok, itt csak résztvevők vannak, mert a józan ész már régen elveszett és konkrétan leszarom ki kezdte, ki volt hol előbb, utóbb és a többi klasszikus faszság, amire mindkét nép és a világ szélsőségesei építenek.

Mindenkit sajnálok és elborzadva látom az áldozatokat, teljesen mindegy, hogy milyen a vallása, bőrszíne, nemzetisége. Életem nagy csalódása, hogy úgy fogok eltűnni a Föld felszínéről, hogy sokan még most is – sőt, egyre többen - ezen lényegtelen ismérvek alapján határozzák meg magukat, vagy keresnek maguknak ellenséget.  

Messzemenőkig elítélem mindkét a térségben követett vallást és főleg azoknak tanait tolmácsoló imámjait, rabbijait, mert a nagy képzeletbeli barátok által propagált béke nyomokban sem lelhető fel a megnyilvánulásaikban, sőt! Az „egyetlen” (valláskutatók szerint inkább 1500 alaphangon) isten nevében szerintük üdvözítő a gyilkolászás, a tóra és a korán békéről szónokoló részeit (állítólag vannak ilyenek) kb 80 éve inkább átlapozzák. Mondhatnám, hogy korán mentek ki a tóra.

Szeretnék amúgy egyszer az én nyakam elvágásának rizikója nélkül elbeszélgetni egy Hamas szimpatizánssal, hogy legalább kísérletet tegyek annak megértésére, hogy mivel viszi őt közelebb a céljaihoz egy olyan akció, mikor civileket, gyerekeket gyilkolászik válogatás nélkül. Miért jó az nekik, hogy egész nemzedékeket nevelnek más népek gyűlöletére, mikor születéstől programozva van a jövő. A túlvilágon rájuk váró szüzek felemlegetése nem érv, egyébként is, mióta Lemmy meghalt, nincsenek szüzek a másvilágon.

Nagyon érdekelne egy ultrajobboldali izraeli állampolgár véleménye is, hogy - vallásos faszágok emlegetése nélkül - , mi predesztinálja őt arra, hogy az évszázadok óta a térségben, országban élő embertársait vegzálja, gyilkolássza, olajfáit pusztítsa és üldözze. Mondjuk ki egyébként, hogy Izrael jelenlegi berendezkedése, a kisebbségek kezelése pontosan olyan, hogy az apartheid kifejezés használata nem sértő, hanem korrekt leírása a rendszernek. Apropó, nem egyetérteni Izrael politikájával, közkeletű vélekedésekkel ellentétben NEM antiszemitizmus. Egyébként is, minden izmust kikérek magamnak!

pales.jpg

Nagyon közhelyszerűen hangozhat, de az én véleményem szerint amíg mind a két oldalon nem lesz meg az igény arra, hogy még így, egymást utálva is jobb lenne megegyezni valamiféle egymás mellett élésben, addig itt esélye sincs még egy tartós tűzszünetnek sem. Ennek az esélye Yitzhak Rabin halálával szállt a sírba 1995-ben és ez a mostani háború vagy 100 évre elássa a lehetőséget bármiféle megegyezésre.

Miközben írok, látom, hogy Izrael felszólított 1,1 millió embert, Gaza északi részének elhagyására. Természetesen az ENSZ és egyebek csak hápognak, mint szar a fűben, holott a kollektív bűnösség elve minden demokratikus normával szembemegy, a civil lakosság védelmét pedig a genfi egyezmény is „szavatolja”. Egy pillanatra visszatérve a fentebb említett, Netanjahut és kúrmányát érintő megjegyzésre, ezt megerősítésnek veszem, úgy kellett nekik ez a konfliktus mint egy falat kenyér, van indok Gaza totális elpusztítására és etnikai tisztogatásra. Mert lehet ezt csomagolni olyan papírba, amilyenbe akarjuk, ez kérem szépen etnikai tisztogatás, emberiség elleni bűn.

Mégegyszer szögezzük le: ha kényszerítenének se tudnék egyik oldalra se odaállni jó szívvel, nem akarnék résztvevője lenni ennek a kétoldalas barbárságnak. Mégis, talán annyit azért hadd jegyezzek meg, hogy aki nem ismeri a részleteket, az csak vessen egy pillantást a poszthoz csatolt illusztrációra, magáért beszél. Ha magyaráznom kell, kommentben szívesen megteszem.

Szólj hozzá

usa izrael palesztina háború war hamas palestine