2020. máj 05.

Covid, vagy amit akartok!

írta: zuzzer
Covid, vagy amit akartok!

Szasztok jóarcok, zuzzer testvér újra jelentkezik - remélem utoljára - a koronavírus frontról. Legalábbis a legutóbbi hírek elég pozitívan hangzanak, tehát szerény személyem is azt várja, azt szeretném, hogy magunk mögött hagyhassuk ezt a szarságot és legalábbis egy bizonyos szinten visszatérhessünk az életünkhöz ott, ahol azt ideiglenesen felfüggesztettük.

covid.jpg

Tehát utoljára, de nem utolsósorban, mostani bejegyzésem témája is az aktuális egészségügyi válság, mindez egy kedves ismerősöm által a fércbukon megosztott poszt apropóján.

Először is - esküszöm nem akarom az időtöket rabolni - engedelmetekkel ideszúrom a szokásos disclaimer kicsit bővebb verzióját, mert minden erőlködésem dacára néhányan egyszerűen nem értik ezt a blogolásnak hívott dolgot. Remélem ezt is utoljára teszem és azt is remélem átmegy, hogy ez nem basztatás, csak szeretném, ha valaki megtisztel a hozzászólásával az ne a stílusommal, szóhasználatommal, szegényes nyelvtani tudásommal foglalkozna, hanem a konkrét témával. A remény az meg, ami általában utoljára hal meg.

Igen, amit itt írok az a szubjektív véleményem, magam szempontjából írom le azt, amit látok és gondolok. Nem tudok az itt-ott megjelenő, ezt a szememre vető megszólalásokkal mit kezdeni. Például a fércre is kiszerkesztette a határátkelő blog némelyik posztomat, ott rendszeresen mennek a kommentek, hogy „ez egy szubjektív vélemény”. Na vazze, télleg, egszeri és megismételhetetlen sejthalmaz vagyok saját aggyal! :)

Igen, Te kedves olvasó döntöd el, hogy elolvasod-e, amit időnként iderittyentek. Én is így szoktam, sokszor elég a kis beharangozó, hogy eldöntsem, hogy a posztot, cikket elolvasom-e. Ha viszont csak a két soros trailer-t olvasom el, nem alkotok véleményt, pláne nem írásban.

Nem, itt nem lesz moderáció. Mondjuk van néha olyan stílusban fogalmazó kedves látogató - rámkapott mint gyöngytyúk a takonyra – aki elég érdekes stílusban írogat. Tegye, nem törlöm, de ha reakcióra vár, nem biztos, hogy tőlem megkapja. Ja, nem csak itt, konkrétan a poszt alatti kommentekre gondolok.

Fakenews szájtokról, propaganda sajtóból nem kérek hivatkozásokat, mert azt nem fogom elolvasni, nem egyezik az elveimmel, valamint már elég kis koromban teljesen kifejlődött az agyam. Megélhetési seggnyaló „újságírók” uszító szarságait nem olvasom. A pestisracok, TV2, origo, mittomén oldalokról beszélek, ezek semmilyen szempontból sem tartoznak az elfogadható forrás kategóriába. Segítek egy definícióval: nem kérek cikkmegosztást olyan médiumtól, aminek többször kell leírni, hogy hazudtunk, mint ahány dolgozója van.

Tudjátok, a legyek, meg tehénszar összefüggése. Hiába szereti rengeteg légy a tehénszart, attól az még szar marad. Ésatöbbi, de már nagggyon unom ismételgetni magam....

JA, az „utolsó”. Leszarom, hogy nem tetszik a stílusom, vagy a szóhasználatom túl egyértelmű, én így írok vazze, ha teccccik ez valakinek, ha nem. („.... a tecccikig, vazzéig, stb... olvastam el.....”, hogy a klasszikus kommentek közül idézzek egy visszatérőt ).

Viszont Világbéke!

No, let’s get down to the business!

Az említett posztban, a szerző kérdéseket tesz fel, amikre én, megmaradt neuronjaimra építkezve megpróbálok reagálni. Nem megmondani, reagálni. Sokan nem értik a különbséget, de ez most mellékes.

„A járvány első napjaitól keressük, hogy hol vannak a videók, fotók, posztok, twittek, stb a koronavírusban elhúnyt emberek rokonai, ismerősei felől, valamint a rengeteg túlélő sikersztorija.”

Elmélkedik aztán, hogy csak néhány megrendezett video meg fotó van a neten, estébé. Sok szót erre a dologra nem pazarolnék, csak annyit, hogy rossz helyen keresgélsz kedves, ne a magyar királyi propaganda médiából tájékozódj. Nálunk pédául legalább két hónapon keresztül ment a TV-ben egy olyan műsor, ahol a svájci, olasz és francia kórházi kulisszák mögé néztek be a járvány felfutásának idején. Nem vagyok az a picsogó típus, de enyhén szólva mellbevágó volt, mikor a 40-50-60 és több éves emberek különféle állapotban érkeztek be tömegével és sokszor már meg is volt a diagnózis = sajnos nem tudunk mit tenni érte.

Különösen megrázó volt egy kb 60 éves ember esete, akit a lánya hozott be légzési nehézségekkel. Nem nézett ki nagyon-nagyon betegnek, simán kommunkált az orvossal, nyugtatgatta a lányát, mégis, az első vizsgálatok után döntött a konzílium, hogy menthetetlen. Olyan mértékben károsult a tüdeje, olyan alacsony volt a tüdőkapacitása és a véroxigén szintje, hogy a protokol szerint nem sokat tehettek érte, mert közben minden lélegeztető gépen volt valaki. És emberi oldalról ez még „rendben” is volt, legalább a lánya tudott pár szót még váltani szegény csókával, mielőtt el kellett, hogy engedje.

Mutattak plafonig tele kórtermeket végtelenségig kimerült ápoló személyzettel, ahol sokan az életükért küzdöttek, míg olyan is volt, akinek éppen elmesélték, hogy 4 hét kóma után bonjour monsieur, ça va? Rengeteg, több mint amit látni szerettem volna példa, minden nap, direktben, vírus frontvonalról. Azt meg – amit szintén hiányolt a szerző, szerinte ezért is kamu a dolog -, hogy miért nem gyászolnak az emberek a neten, nem is kommentálnám inkább.

„Miért kamuztak be mindenkinek bizonyos országok napi 7-800 halottat amikor már akkor nyílvánvaló volt, hogy nem valós adat. Ezen országokban minden halálesetet ahol a halott pozitív volt covid19-re a halottak közé sorolták a halál oka nélkül.”

Na remek... azért „kamuznak” ennyire kevés halottat, mert szakértők szerint sok helyen akár 80 százalékkal is ALULBECSÜLHETIK a tényleges számokat. A normál, átlagos, évtizedes halálozási számokhoz hasonlítva ekkora különbség van a koronának tulajdonított és a valós halálozási növekedés között. Valamint.... ha valakinek van egy alapbetegsége, amivel elélhetett volna még 5-10 évig, de a Covid hatására sajnos elhunyt, az a Covid miatt kialakult szövődmény, állapotromlás miatt halt meg kedves.

„Hogy lehetséges, hogy szinte napra pontosan akkor amikor Európában kitört a járvány Kínában véget ért, pár héttel utána újra is indult az élet!”

Erre most komolyan, mi a fenét írjon bárki, aki gondolkozásra is használja a fejét? Talán annyit, hogy nem, nem ért véget a járvány, most más részein keményebb Kínának, mint ahol kitört. Ez minden járványra igaz, ami nem több helyről indul el ugyanabban az időben, különböző időzítéssel tetőzik a járvány, főleg egy akkora monstrum országban, mint Kína. Mivel pedig legjobb tudásunk alapján Vuhan a központja a cuccnak, mi a bánatos franc is furcsa abban, hogy máshol később kezdődik a baj? Ja, semmi egybeesés a kínaiak által politikai okokból bejelentett pandémia lecsengésnek az európai berobbanással nincs.

Más. Mind a franciák, mind az olaszok visszafejtették az eseményeket, megtalálták a nulladik pácienst, mondjuk az olaszok csak az ún. első beteget, mert a nulladikat nem találták (azaz az első beteg se kínában nem volt, se kínaiakkal nem volt kapcsolatban, sőt, semmilyen kapcsolata nem volt senkivel, aki valaha ott járt). A vizsgálat során ellenőrizték a kórházi rekordokat és azt találták, hogy már decemberben nagyon megnőtt a nem tipikus tüdőgyulladásban elhunytak száma. Egyértelmű a statisztikai kiugrás, de még nem volt elég nagy ahhoz, hogy gyanút fogjanak. Azaz, a cucc valószínűleg a kínai tezsvérek titkolózása közben már jóval korábban Európában volt mint gondoltuk.

„Az ingázó dolgozók miért nem jelentenek veszélyt járványügyi szempontból és utazhatnak szabadon ha más pedig nem?”

De jelentenek. Csak éppen sok helyen összeomlana az egészségügy, ha a frontalier-ek nem léphetnének be a szomszédos országba. Nálunk pl az ápolónők igen jelentékeny hányada francia, ezért nekik nem hogy nehezítették, hanem könnyítették az átjutást. Lent Ticino-ban meg olaszok az ápolók. A svájciakra meg sok mindent el lehet mondani, de hogy direktben lábon lőnék magukat, azt nem. Inkább besegítenek a franciáknak és ha van szabad kapacitás vesznek át az ő kórházaikból betegeket. A legtöbb ország pedig az egyéb ingázók előtt lezárta a határait.

„Ausztriában eljárás is indult Iscgl helység és több tiroli helység ellen mert már februárban voltak koronás betegségek, de eltitkolták... Namost, ha ez igaz akkor hogy lehet, hogy március közepéig nem tört ki járvány holott hetekkel korábban ott volt a vírus mégis csak hetekkel később jelezték az első eseteket?”

Ténykérdés, hogy Ischgl polgimestere elnézést kért, mert mikor már tudták, hogy penészes a lecsó, az idegenforgalom érdekei miatt nem léptek időben, főleg, mert senki sem tudta még, hogy mi van készülőben, mekkora a baj. Ténykérdés, hogy szinte az összes nagy európai gócpont visszakövethető Ischgl-ig, például majdnem az összes izlandi megbetegedés ebben az ausztriai városban héderelő turistákhoz köthető. Szerintem azzal a posztoló meg nincs tisztában, hogy mikortól hívnak valamit epidémiának, pandémiának. Magam március eleje óta home office-ban vagyok, míg már jóval előtte, februárban voltak utazási korlátozások, stb, csak még nem látszott, hogy pandémia lesz a vége. Mi az, hogy „...nem tört ki a járvány”? Járványt bizonyos számot meghaladó megbetegedés és egyéb szempontok teljesülése esetén hirdetnek csak.

„A koronavírus tesztek megbízhatóságát ellenőrizte valaki? Ha igen hol??? Ki?”

Mikor még kicsi volt a baj és nem sokan gondoltak rá, hogy mi lesz, nem is nagyon volt direktben alkalmazható, korona vírusra hangolt teszt. Készült közben, van vagy ezer féle, ezeket a gyártóknak normál üzemmódban tesztelniük és engedélyeztetniük kell. Az idő szorítása miatt van és lesz is nem hogy teszt, de gyógyszer is, amit most hatásosnak gondolunk, de valójában szart sem ér. Ez egy ilyen „ipar”, itt nem lehet a sarkokat levágni, most viszont kénytelenek vagyunk, mert ha a normál folyamatokat nézzük, akkor validated teszt nem hónapok, hanem évek alatt készül. Gyógyszereket meg hosszú évekig fejlesztenek és tesztelnek mielőtt embereken ki lehetne azokat próbálni. Nos, elárulom, arra a vírusra, amit még nem ismerünk, nincs jelenleg elérhető teszt.

Másrészről meg a nagyon kedves kínai tezsvérek elárasztották a piacot lószar minőségű, vacak tesztekkel, amikből persze például a magyar kúrmány is bőven bevásárolt, mert minket a kínaiak szeretnek. Ja, azok csak a bizniszt látják a világ többi részén, ahová a használhatatlan szarjaikat el tudják sütni jó pénzért. Ez nem új.

„Ha a maszk viselése mellett újra lehet indítani az életet nem lett volna logikus eleve le sem zárni az életet és több százezer embert munkanélkülivé tenni hanem az elejétől kötelezővé tenni a maszkot?”

Vazze, te milyen okos vagy mondjuk úgy 5 hónappal azután, hogy ez az őrület elindult! Először is még most is csak közelről tippelgetünk milyen egészségügyi problémákat okoz ez a szar, lásd a vélt összefüggést ezerféle szimptómával, gyerekek betegségeivel és az össze új felfedezést, amit napi adagokban kapunk a tudósoktól.

Honnan a bánatból tudhatnánk most mi a legjobb megoldás, honnan és ki tudta volna ezt ezelőtt x hónappal? Én inkább vagyok munkanélküli, mint hogy a gyepszőnyeg rossz oldalán helyezkedjek el. Egy normális politikusnak – nem Magyarországról beszélek – pedig az a dolga, hogy védje az embereket, korra, nemre, származásra való tekintet nélkül.

Nem, a maszk viselése nem oldja meg a problémát, hanem a fertőzés terjedését tudja fékezni, amikor mindenképpen el kell hagynunk a lakásunkat. Például, ha éhen akar  halni a család, kénytelen vagyok elmenni a boltba. A maszk pedig ad1 tőlem védi az embereket, ad2 ad némi védelmet azok ellen, akik még tüsszenteni se tudnak rendesen. Nem varázsszer, aminek kötelező viselése esetén nem lett volna pandémia.

Minimalizálja sok ember az áldozatok számát, csak azt az egyet felejti el, hogy az összes kritizált intézkedés, confinement, stb kellett ahhoz, hogy most ott álljunk, ahol vagyunk.

Nos, ennyi jutott eszembe az iromány apropóján, legyen jó napotok!

Szeretettel,

Liberálgeci

Szólj hozzá

külföld egészségügy svájc korona Svájc Neuchatel Swiss Switzerland Suisse Magyarorszàg koronavírus Covid-19