2020. nov 08.

Mea culpa maxima, Biden az elnök!

írta: zuzzer
Mea culpa maxima, Biden az elnök!

Jó reggelt Viet... oh nem, VILÁG!

Zuzzer pajtás jelentkezik innen a messzi távolból, hogy néminemű javításokat eszközöljön az előző posztjaimat illetően. Ahogy reméltem, most enyém az örö é bódottá, hogy elismerhetem, nagyot tévedtem és az orange monster ki lett rúgva a valóságsóból! Kiderült, hogy a nagy mozgósítás ellenére és miatt kábé 4-5 millióval több olyan ember él az Egyesült Államokban, akiknek van agya és bele van nőve a fejükbe. Most legalább három évnyi hozzávetőleges normalitásra számítok, az elejéből Trump tezsvér ügyvédi varázslatai fognak lecsípni egy kicsit, azaz arra kell majd Bidennek és csapatának felesleges energiákat fordítani, a végén meg jön majd a felkészülés a 2024-es választásra.

Nos, mik a tanulságai ennek a cirkusznak, akár egy kicsit jobban szétnézve, nem csak az államokban, hanem mondjuk nálunk Magyarországon, vagy nálunk Svájcban.

Megerősítést nyert, hogy mint szinte mindenütt a világban, majdhogynem áthidalhatatlan ellentét van a városok és a vidék lakossága között. Nem néztem konkrétan és minden részletében utána, de egyértelműnek tűnik, hogy szinte nincs olyan nagy város, metropolisz, ahol Trump elvtárs győzni tudott volna. Mindez szerintem egy nagyon összetett koktélnak az eredménye, amiben adalékként szerepel például a helyi lakosság demográfiai összetétele (i.e a latinok, afroamerikaiak száma), vagy az emberek nyitottsága a világra, ami meg kéz a kézben jár a legmagasabb elért iskolai végzettséggel. Egészen szürreális a mezei Trump támogatók szájából visszahallani azt a hazugság cunamit, amit a nagy mester és ügyvédei szabadítottak rá az országra és amiket egyenként, módszeresen cáfolnak, dobnak a kukába sokszor repuklikánus „ellenőrzés” alatt álló bíróságok. Miért történik mindez? Mert Trump ezt twittelte, ezt mondta, láttuk a TV-ben.

ferenc_truck.jpg

A tájékozott és képzett magyar szavazópolgár. Igazándiból Donád Kacsát akart írni,

csak az a fránya automatikus szövegjavító közbeszólt.

Nem csak most, hanem általában is ezt a jelenséget tartom a demokráciára legfenyegetőbbnek a jövő, bármely államában megtartandó választást illetően. Mert Trump, Orbán, Bolsonaro, Duterte, Johnson.... azt mondta. A mai társadalom nagyon nagy problémája, hogy az emberek nem tudnak tájékozódni, van néhány generáció, akinek az internet még hatalmas probléma forrása, nem annak a lehetősége, hogy egy bizonyos témát rendesen kibontson, megértse és aztán hozzon döntéseket. Indulati szavazás és emócionális oldalválasztás zajlik mindenütt. Ott van kies kis, lángoktól ölelt volt hazám. Amikor írom ezt a posztot, még nem sikerült a híradónak csúfolt propaganda műsorban elárulni özv. Zergepusztabasztai Dönének és Pistinek a falu bikájának a sarki kocsmából, hogy egy valami Bidé nevű nyerte a választást ott abban a messzi, tán sose volt országban, ahol az apacsok skalpolgatják a bölényeket feszt. Ezek azt emberek azt hiszik el, amit propagálnak nekik, amit az a szííííp szőke mondott a tévibe (értsd, magyar királyi orbán média) az van, no kritikai gondolkodás, yes 10 kiló krumpli, szal lehet tovább menni, marad a fideSS még vagy száz évre.

Ennek az analógiája az államokban a mélyamerikai vidék, ahol semmit se néznek, semmi se érdekli őket, külföldön sose voltak, viszont sok a hegy, kevés az ember és sok a fegyver. Ezek az emberek csak és kizárólag azt nézik, hogy milyen betű, R vagy D van az aktuális jelöltek neve elé vésve. "Háhe... van a neve előtt R betű? Van! Akkor ő lesz az Jeremy, várj, hozom a Kalasnyikovot, megyünk szavazni." Magyarul, egy halom olyan államot mint Montana, Wyoming, North és South Dakota, Utah, Idaho.... látatlanba be lehet írni az aktuális R betű mellé, míg a gondolkodósabb oldalnak, jelöltnek vért kell izzadnia, hogy a tradicionálisan D területeteket behúzza.

Alpesi hazám version 2 amúgy szintén zenész valamilyen szinten. Ha valami szavazás van, ami esetleg nem a szomszéd utcán keletkezett 22,3 x 34.5 miliméteres aszfaltfolytonossági hiba megszüntetését tűzte ki célul, akkor ugyanígy megvan a város-vidék szembenállás. Olyanok, akik az életben nem láttak Sodelbülenfingerstadt-ban egy darab külföldit se közelről, azok feszt próbálkoznak valamit elvenni, nem odaadni, nem beengedni, bezárni, kizárni a máshonnan jötteket illetően. Ahol meg él együtt vagy 150 nemzetiség, mint Geneve, Lausanne, Zurich, Basel, ott soha nem szavazzák meg ezeket a baromságokat. Aztán sokszor attól függ az aktuális referendum sorsa, hogy nagy bajúszú Hansi, meg Engelhardt mit gondol ott fenn 3000 méter felett miközben a jódlit viszi a főn a feje felett.

E mellé jön még egy kis siccertücsök – suisse romande (francia nyelvű svájci terület) egymással szembeni gyanakvás és meg is születik az itteni kék-piros országtérkép, a la USA. Gyakorlatilag mindenben kék a német oldal és piros a francia terület, bár ne feledjétek itt nem demokrata-republikánus a színek megfejtése. Egyszerűen, ha a siccertücsök fosik tőlünk, a francia nem. Ha a németajkú kizár, a francia beenged. Nagyvonalakban ennyi, ami máshol akár gond is lehet, itt viszont az általános jólét miatt mindenki csak megtekinti az ábrát, aztán leszarja és megy tovább minden, mint előtte.

Azért, hogy fentebbi kijelentéseim egy részének azonnal ellent is mondjak, a 74+ milliónyi populáris szavazat, amit Biden kapott tartalmaz egy szignifikáns mennyiségű republikánus szavazatot is. Nagyon érdekelne egyébként, hogy mennyit. Mint semmiben sincs, itt sincs abszolút igazság, természetesem a republikánus táborban is van egy jó nagy adagnyi gondolkodó ember, csak sajnos néha a sötét tunya tömeg legyűri őket, lásd a 2016-os választást. És most elegük lett, átszavaztak, amivel sokat segítettek a demokraták ügyén. Hogy is hívják azt a repuklikánus potentátot, aki felhívta Nancy Pelosit és gratulált a demokraták győzelméhez (?), mondván, hogy szinte semmiben nem ért egyet velük a nagyobb politikai kérdéseket illetően, de ebből a káoszból, ami az utóbbi négy évben volt, a demokratikus intézmények sárba tiprásából elég. Valami McCormick, vagy ilyesmi, bocsesz, elfelejtettem.

Az államokban véleményem szerint egyébként sem a republikánus és a demokrata szellemiség harcolt most, hanem az idiótizmus a normalitással. Van egy nagyon széles réteg, ami a politika való világ villa színvonalára való lerohasztásán olyan jól szórakozott, hogy nekik égi manna volt ez a bohóc és sleppje a Fehér Házban. Mint kiderült, létezik szerencsére egy olyan kemény többség, ami viszont a normalitást, egymás és a demokratikus intézmények tiszteletét többre tartja attól, hogy egy halom aprómajom szórakoztassa nap mint nap a saját adójából.

Nos, hogy kicsit parafenoménkedjek is egy kicsit, elárulom nektek, hogy mi lesz majd az aktuális politikai borzalom 2024-ben, azaz először is, hogy milyen lesz ez a Biden elnökség nagy vonalakban. Olvastam ugyanis a 2025 januári újságokat. A republikánus párt még egy jó darabig a saját levében fog forrni, a trumpista populáris szárny és a mérsékeltek fognak azon hadakozni, hogy akkor most innen merre és hogyan. Az országnak és világnak az lenne az üdvözítő, ha a populáris irányzat eltűnne a francba, de ez nem fog megtörténni. Sajnos nagy esélyét látom annak, hogy Ivanka, vagy bármely más Trump fog kijönni a matekból, mint potenciális republikánis elnökjelölt. Ettől mentsen meg minket a jó ég, mert akkor ismét egy ilyen választásra számíthat a világ, az pedig, hogy a demokrata szavazókat egy viszonylag nyugis Biden elnökség után is ki lehet mozdítani szavazni ekkora számban, erősen kérdéses. A Trumpot közben istenség talapzatra emelő idióták viszont ott lesznek mind. Biden népszerűsége nagyot fog zuhanni, mert kénytelen lesz valami népszerűtlent tenni Covid ügyben, ez az utcán vonulgatós, ordítozós, no mask dolog nem fog működni. Nagy kérdés számomra, hogy mi a bánatot lehet kezdeni a szólásszabadság magasztos eszméjével összhangban a közösségi médiával, a Qanon faszkalapokkal és egyebekkel, amik egyre nagyobb arányban tehetők felelősse a baromságok exponenciális terjedéséért. Ki merem jelenteni, hogy a fake news terjedésének akadályozása lesz a következő évtized nagy feladata, ahol sajnos homlokegyenest ellentétes érdekek feszülnek egymásnak.

Szólj hozzá