2019. okt 22.

Választgatunk, választgatunk?... Oszt engedélyünk van-e?!

írta: zuzzer
Választgatunk, választgatunk?... Oszt engedélyünk van-e?!

Szevasztok Béláim, azaz ősi orosz összefoglaló néven, Szevasztopol!

Mentek itt a történések mintállat, szavazás ott, szavazás itt, minden volt mint a moziban. Először is Zuzzerségem alhasi hájat növelő elégedettséggel vettem tudomásul, hogy egy kicsit egészségesebb irányba mozdult el a magyarországi politikai paletta, sikeresen visszafoglalt a normalitás néhány várost. Ahogy egy kedves ismerősöm megosztásában olvastam mint kommentet: “beigazolódott a káosz elmélet… Borkai megdugott Győrben egy pillangót és a keletkezett vihar elsöpörte Tarlóst a fővárosban!”. Ezen én, akit ilyen perverz humorral és nagyon nagy adag szarkazmussal vert meg a sors, napokig mulattam J. Ennél jobb, lényegretörőbb leírása a történetnek azóta se született.

A fidesz helyében már aggódnék és nézegetném, hogy vajon milyen településhez volt valaha is ennek a Zuzzer gyeröknek köze, mert buktak Miskolcon (szülővárosom, messze ringó gyermekkorom világa), Egerben (legutóbbi huzamosabb magyarországi lakcímem, feleségem szülővárosa), Szombathelyen (nagyon jó cimbim is hozta a körzetét ott), Budapesten (katona is voltam ott egy darabig valaha). Hódmezővásárhelyen (jó barátom szülővárosa). Felkészül Kecskemét (oda főiskolára jártam) és Debrecen (katonaságom második állomáshelye).

Egyébként nem hiszem, hogy csak a Borkai fucktor volt az oka a fidesz és a képzeletbeli párt földbe állásának, hanem inkább az, hogy az eddig otthon fotelforradalmárkodók egy része végre felpattant, megpödörte kackiás, de inkább nemzeti mint nemzethy bajùszát és nekiveselkedett savazni (et al MKKP). Így kell ezt emberek, ezt ne felejtsétek el mire jön a hangyányit fontosabb parlamenti választás.

Azóta nagy élvezettel és “meglepődéssel” tapasztalom, hogy bizonyos helyi “ùjságok” (ejtsd, szennylapok) hirtelen megszűnnek, mások a kritikátlan propaganda létből sec-perc a szólásszabadság védelmezőivé válnak, elindulnak az esti irat megsemmisítős kamionok és társai. Szóval van ott vaj rendesen, remélem néhány igazán jól sikerült cserépedénybe sikerül belekönyökölni az ùj városvezetéseknek.

Még a sajtó témakörebében…. nézem a Miskolcon és Bazmegyében népszerű boon.hu oldal híradását a választásokról. Nézem aznap, nézem másnap, nézem azóta is. Pénztáros Lőrinc szerint nem landolt arcon a helyi mafia kijelölt embere, mert x napon keresztül egy árva cikk se volt fennt a címlapon, amiben Veres Pál győzelméről beszámoltak volna. Èljen a szabad sajtó, mert ha jól hallottam Orbánunk szerint ez is a sajtószabadságot jellemzi; ha ő elfingja magát, az címlap minden egyes bekebelezett oldalon, lapban, de az nem, hogy a helyi főnök leváltásra került. Lehet persze azt hiszi, hogy jópofa, de Borsodban mi azt pontosan tudjuk, hogy csak jó’pofán kéne vágni.

No, de itt is zajlik az élet, tegnap lenyomtuk életünk első svájci álompolgárként abszolvált parlamenti és hovatovább szavazását családilag. Itt is lett aztán nagy-nagy meglepetés, a helyi fidesz, az UDC (német leánykori rövidítéssel az SVP) vereséggel felérő győzelmet aratott, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a zöldek nagyon jelentős mértékben előretörtek és a helyeket a tradicionális pártoktól vették el. Buktak a szocik, a szocdemek és főleg a néppárt, a fentebb említett UDC a legtöbbet. Itt nálunk, Neuchatel kantonban például le is mondott a helyi vezírük, mert elfogyott a lágy kenyér. Ez a tendencia is hajaz a magyar eredményekre, mivel a Les Verts (A Zöldek) kábé a politikai oldal-skála közepe felé vannak, mint otthon a Momentum.

swiss_parl.jpg

A Svájci parlament - Conseil national - a vàlasztások után. (UDC - helyi fidesz, PS - szocik, PLR - valamiféle radikális liberális nemtomkik, Verts - Zöldek, PDC - keresztény demokratàk, Vert'lib - liberális zöldek, PBD - valami burzsujpárt, vagymi). Fogalmam sincs kinek adjam a creditet, ezt valahol a neten vadásztam; OFS (?)

Régi mániám – semmi köze Romániához…. -, hogy olyan pártot szeretnék látni hatalmon minden országban, ahol a klímaváltozás tagadók nem rùghatnak labdába. Nos, most kicsit várhatóan, de azért méretében váratlanul előretört a zöld mozgalom Svájcban; mind a kettő környezettudatos párt – a Les Verts és a Verts Liberaux (Liberális Zöldek) jelentősen megerősödött. Magam ilyen önbüntetésre hajlamos figura vagyok, bármikor aláírnám, hogy sokkal keményebb szabályokkal próbáljuk a környezetszennyezést leszorítani, így nagy az örö é bódottá. Semmi bajom se lenne azzal, ha betiltanák a fapados jegyárszabást, bizonyos motor típusokat, etc. Most ezen gondolatoknak parlamenti képviselete lesz Svájcban, nem mondhatják majd mint eddig, hogy hejj ráérünk arra még. Vagy ha mondják, akkor pellengérre lesznek kérem szépen szerkesztve.

Maga a választás menete és formátuma is példaértékű amùgy. Minden választópolgár, azaz mi is, megkapta a maga paksamétáját, amiben benne foglaltatik minden párt krédója, ami alapján total zöldfülűként is el lehet igazodni, hogy vajon kivel kellene egyetérteni. Tartalmaz a csomag még szavazás technikai információkat, mit, hol, miért és két füzetet az összes létező és induló párt jelöltjeivel a Conseil National-ba és a Conseil des Etats-ba (zwei kamarás rendszer), valamint előre megcímzett borítékokat. A füzetekből ki kell tépni a lapokat a választott pártunkkal és azok képviselőivel és a megfelelő borítékokba beletenni.

votation-suisse-2-640x410.jpg

Ilyen cuccost kaptunk mind a hárman

A folyamat maga nem egynapos program, hanem pár hetes, a borítékokat el lehet küldeni postán, a kommünök urnáiban is le lehet adni, valamint a szavazás hivatalos napján személyesen is be lehet dobni a hitelesített dobozokba. Ez utóbbit tettük mi meg, lusta ùjsvájciként a határidő előtt egy órával csaptunk a homlokunkra, meg a lecsóba. Gyorsan meggyőztem zsenge leánykámat is, hogy igen, létezik olyan, hogy politika és apád eztmegazt javasolja, lévén most lett 18 éves és már szavazóképes. Mondjuk szerintem politikai oldalról az MKKP állna hozzá a legközelebb, azt például tudja, hogy a Planet Earth a bolygónk, de kábé eddig érdekli az egész hacacáré.

Nos, 3 szavazatot vitt mindkét kategóriában a Les Verts a családtól, UDC resszkess a jövőben is! Pro Natura tagként és az utóbbi évek környezetvédelmi szavazásait figyelembevéve, másra nem is szavazhattunk volna. Mondanom se kell, hogy a még az agyukban is határok közé kényszerített emberek néppártja szerint glifozáttal ízesített olvadt gleccservizet kellene innunk, így már csak ezért is mentek a levesbe a helyi migránssal ijeszgetők.

 mi.jpg

(P.s.: Azért a zindexes cím- és képszerkesztők is kezdenek az idegeimre menni.... a következő clickbait címen számoltak be az eseményről: “Jobboldali, EU-ellenes párt győzött a svájci parlamenti választásokon”. A cikk tartalma még csak-csak rendben van, de pontosan, hogy nem a címben megfogalmazott tétel a lényeg, hanem, hogy ez egy hatalmas vereség a helyi fidesznek, a zöldek meg taroltak. Erre illusztrálják egy mosolygós, diadalmas Röstivel (UDC vezér), aki inkább a sarokban sírdogált aznap, mint az UDC-s politikusok színe-java.)

Szólj hozzá

politika külföld választások svájc Fidesz Svájc Neuchatel Swiss Switzerland Suisse àllampolgàrsàg àlompolgàrsàg