2020. már 18.

#Stayathome #Svájc #Coronavirus

írta: zuzzer
#Stayathome #Svájc #Coronavirus

Ránéztem ma a pronote-ra, 43 üzenetünk volt; a pronote a fiam iskolájának software-e, ezen kommunkálnak velünk, osztanak meg mindenféle infót. Most persze a koronavírus a téma, ugyanis hétfőtől a gyerekek itthon április 30-ig, apa home office-ban beláthatatlan ideig, anya a home-lokát masszírozza amíg a nyakán lógunk, azaz fiam sulijában szervezik az oktatást ezerrel. Mit szervezik, csinálják vazze! Meg is érkezett az első lusta-lista ami az angolt és a matematikát öleli fel, földjeim és birtokaim elsőszámú örökösének hihetetlenül nagy örömére. Már hétfőn, pedig ő csak keddre várta, mert Madame Mittudomén akkorra mondta.

Mellesleg meg aki mától beleszáll a svájciakba, az kapja be a bütykömet. Nem hiába nyomjuk itt a 20.-ik évünket, itt az ideje undorító és kirekesztő módon kimondani, hogy ez NORMÁLIA, minden egyéb meg másolat. Sok kis “eljöttem Zürichbe, de itt ragadtam és nincs dezokszirubenukleinsavas fogkrém…..” bejegyzés ellenére, ezek a csávók és csajok tudnak valamit. Itt lakunk, itt élünk, itt látjuk, hogy mi történik és hogyan áll fel a rendszer. A köztudott okok miatt lehet itt nagyobb a fertőzöttek aránya, de ha valamelyik ország túléli ezt, az ez lesz. Otthon látom megy a “három és fél fertőzöttünk” van stílusú kommunkáció, miközben ez netto bullshit. Ahogy a poén is mondja, ha medve kerget dobáld meg szarral, akkor nem bánt. Honnan vegyek szart? Ha medve lesz, szar is lesz. Tehát Mo-n a totál fertőzöttek száma = hivatalos fertőzöttek x 1000 = sok. Főleg, hogy nem is tesztelik a családtagokat és egyebeket.

Basel land kezdte, Jura folytatta, majd a mi kantonunk – Neuchâtel – fejezte be vasárnap a rendkívüli állapot bejelentését, mert itt nem szarral gurigáznak mint mindenféle kicsit szkíta, de leginkább fideszlandon. Aztán persze az egész konföderáció etat d’urgence-ba került, de szerintem nagyon hamar levegőzni is csak hivatalos engedéllyel ellátva mehetünk majd ki a házból, mert ezek a valakik – tádámmm!!! - az emberek érdekeit nézik és helikopterről szarják le a politikát, mikor a túlélésről van szó. Láttátok azt a tenyérbemászó képû undormányt, valami Kovács vagy mit, kúrmány szófosót? Ti barátaim meg vagytok áldva ezzek az alacsonyszinten tehetséges, de emelt szinten seggnyaló, tudatlanságát arroganciával leplező köcsögréteggel, akiket kormánynak hivnak nálatok. Kúrcsány után kúrmány.

kaki_virus.jpg

Nos, hétfő éjfél óta csak az élelmiszer boltok, drogériák, patikák és alapellátást nyújtó bizniszek (i.e. benzinkút) vannak nyitva. Elmentem reggel a feleségem által készített listával, hogy némi élelmiszert vételezzek magunk és kettő darab utódunk számára és mit látok? Mindenhol minden mindenkinek. Az ég adta egy világon semmiből se volt semmi hiány, kivéve az olasz pasta önteteket, az viszont valahol érthető. Azok az emberkék, akiknek a neten terjedő posztjai szerint a svájciak pánikban lerabolták a boltokat üzenném, hogy azok akik tényleg itt élnek és oda is figyelnek, nem csak néznek, azt látják, hogy sokan, a kantonális szabályoknak és kéréseknek megfelelően elmennek a boltokba, hogy olyan bevásárlást intézzenek, ami alapján az ajánlásokat be tudják tartani. Azaz legyen otthon kaja, annyi, hogy minél kevesebb ideig kelljen emberek közé menni vírust terjeszteni. Valamint, kérdezzük meg az időseket, hogy kinek kellene segítség, hogy ők semmiképpen se menjenek emberek közé. Nos, ezt tesszük és ennek lehet az az eredménye, hogy estére kicsit leraboltabb a bolt mint rendesen, de másnap – tádámm 2 – tele van minden mindennel megint.

Apropó olaszok. Elsődleges nemi jellegem tele van ezekkel a “forza Italia”, meg éneklünk a balkonon bránerséggel. Azaz pontosítok, hurrá, énekeljünk, mert amúgy unatkoznánk, de azért ne öltöztessük már heroikus jelmezbe azt a “beleszarok” nemzetet, aki az egészet nagy kanállal a nyakunkba öntette. Mellesleg meg mint a legutóbbi hírek szólnak, megunták és mennek kifelé korzózni, mert ha a Gianluigi megteheti, akkor ki ha én nem. Aki nem érti mikről beszélek, olvasson utána, hogy hogyan “kezelték” Pastalanden az első páciens ügyét, hogyan kezdték el “orvosolni” a problémákat, stb. Lehet jobban járunk, ha nem csinálnak semmit, persze ezzel én sem értek egyet. Gianluca, vazze ne énekelgess itt nemzeti hevülettől fûtött mejjkassal, hanem maradj bazme az ajtó mögött!

Aztán itt vannak azok a csodás emberek Magyarországon, akiknek a létezését el se hiszem. Feleségem visz néhány fércbukos oldalt mint admin, az ott látott dolgok csak a funkcionális analfabétizmus egész társadalmat átszövő és megfertőző létezését erősítik meg. Megy a kommunkáció, hogy csak életmentő, halaszthatatlan beavatkozásokat hajtanak végre, nem halasztható cuccossal ne is jöjjenek, mert a kórházak le lesznek zárva. Erre Margitka meg Evetke kérdezi, majd rácsodálkozik, hogy “vérvétel se lesz, meg nőgyógyász, meg hasi zsírleszívás se, de gáz”. No meg, “ki tud még dolgozó mûszempillást”, na ekkor dobtam le a láncot. Nem tom, én tablettákat osztogatnék ilyeneknek, az lenne ráírva, cián. Olvasni se tudnak, értelmezni még annyira se, szal… dehogy csinálnám, ennél humánusabb pali vagyok, de komolyan szétszedem ilyenkor az agyam.

Egyébként ha nemzetközi jelenséget keresek, azt itt is szinte minden kollégának – persze Skyp-on – el kell magyarázni, hogy “baze, értem én, hogy te állandóan sielsz, meg biciklizel, de nem magad miatt kell konkrétan otthon üldögélni, hanem mások miatt, akiket levihet ez a szar.”. Az a tapasztalatom, hogy országfüggetlenül az emberek egy rétege a saját kerítéséig se lát el. Egyik gyönyörû példa erre 18 perce törtönt, mikor szájmaszkban, szemüvegben sajnos kénytelenek voltunk elhagyni kies lakunkat. Be kellett mennünk Neuchatel-be, halaszthatatlan ügy, szal belevágtunk. A város mint Atlanta a zombi apokalipszis után, gyér számú ember, de aki ott volt annak vazze 80%-a 65 meg a halál közt! Az hagyján, hogy ők a legveszélyeztetettebb korosztály, de ami utána jött! Megyünk vagy 20 méterrel a lyánnyal talpig védőfelszerelésben, balról a 1,5 méteres kanyarodósávot betartva az egyik nyanyától, erre elkezd ránk ordítani, hogy “tous faux, mais tous faux!” (magyarosan: ez mind nem igaz!) és rázza az öklét. Valszeg most jött a templomból, aszt a jáóisten aszonta nem kell aggódni, meg az iszappakolás is segít, legalább szokja a földet. Na, itt is vannak idióták mint mondtam, de a nagy átlag az komolyan veszi a dolgokat, az összes fiatal akit láttunk az mind szájmaszkkal közlekedett.

Nos tegnap egyébként a mi kantonunk, azaz Neuchatel a hadsereg segítségét kérte, szal a pite melegszik, szerintem jön a fertőzött hullám rendesen. Ez azt jelenti, hogy az eddig karanténban csücsülő egészségügyi századok, vagy mik, a kórházakhoz lesznek rendelve. Sajnos már haláleset is történt a kantonban, szal itt kérem fennforgás forog fenn.

A cégnél sok változás nincs, hacsak az nem, hogy most már a Lausanne-i központ is otthonról dolgozik, mert találtak beteg kollégát a nyájban, így most az épületet fertőtlenítik ezerrel. Egyébként le a nem létező kalappal a cégvezetés előtt, CEO szintig mindenünnen jönnek a biztató emilek, minden fórumon arra kérnek minket, hogy most a családunkra és az egészségünkre koncentráljunk.

Búcsúzom, sorry a zuzzeres szóhasználatért, idegállapotba kerûtem, csak ezért lehetett. Tartsatok ki, rohadjon el a kilincs hamarabb mint kimentek, mindenki maradjon otthon! Ha túléljük a következő napokat, akkor jelentkezem, leadom nektek a drótot a tücsökföldei pampákról.

Ahogy a mûvelt angol hestegesen mondána, #stayathome!

 

Szólj hozzá

svájc Svájc Swiss Switzerland Suisse Magyarorszàg koronavírus Covid-19