2019. feb 13.

Heveny idegbaj, adóbevallás a neved

írta: zuzzer
Heveny idegbaj, adóbevallás a neved

Eljött a számomra az év legidegesítőbb szakasza, ismét adóbevallást kell beadnom, miközben épphogy készen lettem a 2017-es év lezárásával...

Amióta lokalizálva lettem a munkahelyemen, azaz svájci bázisú szerződésem van (már olyan jó tizeniksz éve) még egyetlen egyszer sem sikerült leadnom időben a cuccot. Előtte az expatriate-ek virágokkal és piros bársonyszőnyeggel borított életét éltük, azaz nem sok gondunk volt a hivatalos, adózási és egyéb dolgokkal, mert a munkahelyem megfizette a KPMG tanácsadó céget, akik néhány sovány disznó áráért elkészítették a papirokat, nekem csak alá kellett írni. Azóta is tartok tőle, hogy vajon kinek ajánlottam fel a bal lábamat és a jobb vesémet ;)

Szokták mondani, hogy SOHA, SEMMIT se írj alá mielőtt részleteiben is megérted, nos ez néha életszerűtlen tanácsnak bizonyul az esetek bizonyos százalékában. Mindenesetre gondom nem lett belőle, terítsünk fátylat a nyúlra.

Állandó késéseimnek változatos okai vannak, például vagy hiányzik valami otthoni számlakivonat (tudom, hülye voltam anno eleve bevallani, hogy bármim is lenne Pumalanden), vagy egyszerűen nem akartja az agyam elhinni, hogy nem tudok még valami betyárbútort, komprattyús dugasszort, talpas félhomálymérőt, egyebeket leírni az adóalapból, így a klikkelős kezemet arra utasítja, hogy ne kattintsak az elküld gombra.

A magyarosch vérem is felülkeredik rajtam sokszor, úgy vagyok vele mint Micimackó, ha nem ”keresem, akkor kutatom” a potenciálisan adóalap csökkentő trükköket, ötleteket. Telepítettem én már úgynevezett „pôele suédois-t” a házba fűtés rendszer korszerűsítés címszó alatt, szóval ha találok valami kifogást, nem félek használni :)

Mondjuk a kis fatüzeléses látványkályha – amit az előbb használt francia kifejezés takar – határeset, egyik szagértő szerint OK, hogy levontam, a másik szerint nem OK, a harmadik meg azt mondta, hogy felőle azt csinálok amit akarok, mert nem az én 5000 CHF-es kályhámat fogják vizslatni, mert csepp a tengerben. S lőn! A kutyát nem érdekelte, én meg cserébe két éve be se gyújtottam, szószerint látványkályha, lehet nézegetni, meg azon tárolják a családomat alkotó emberek az apró-cseprő dolgaikat.

Lassan 10 éve lesz, hogy a csodálatos, palota jellegű házunkba beköltöztünk, szóval nemsokára lehet majd bizonyos karbantartási dolgokat leírogatni az adóalapból. Ennek többek között az az oka, hogy itt bizony alapból van ingatlanadó, amit úgy számítanak, hogy megállapítják mennyiért adhatnám ki a házat bérlőknek és ezt az összeget mint teoretikus bevételt hozzávágják az adóalaphoz. Szerencsére valamennyire ellensúlyozni lehet a házra felvett jelzálog összegével, azaz ha valaki olyan „mákos”, hogy a kölcsön havi törlesztője ugyanannyi, mint ez a kacifántos havi „bérleti díj”, akkor simán kijön nullszaldóra.

(Anno egy ilyen kis videót csináltam a kéróról. Döbbenetes, hogy micsoda két kis jószág volt az kettő darab tinédzser, akik mostanában teszik tönkre az idegrendszerem...)

Nos már azt is érthetitek ezek után, miért nem pálya a saját kéród 100%-os tulajának lenni, mármint ha nem vagy egy milliárdos, akit nem aggaszt az ingatlanadó. Van olyan ismerősöm, aki inkább rárakott a kölcsönre, mint hogy esetleg kifusson az összeg és ne tartozzon valami banknak; épít valami pecót, medencét, anyámtyúkja tárolót, hogy legyen egészséges szintű tartozása. Nálunk ez most éppen nem annyira kóser, mert mivel a havi jelzálog törlesztőnk lezuhant 1.3%-nyi éves kamat 1/12-ed részére, a teoretikus bérleti díj több, így a fizetendőben bekövetkezett pozitív változás miatt ingatlanadó fizetési kötelezettségünk keletkezett. Aki még most is érti, az láthatja, hogy itt Kolbászkerítésországban sincs kolbászból a svejci frank.

Levonható még néhány dolog az adóból, mint az egészségbiztosítás egy része, a magánnyugdíjalapba való befizetés, a 3eme pilier-nek hívott önkéntes nyugdíjpénztárnak megfeleltethető befektetés, a gyerekek után járó adóalap csökkentés és pár egyéb cucc, de ezek limitálva vannak, így nem nagy cucc sajnos.

Amúgy nálunk a kanton minden évben kiad egy click & tax-nek hívott alkalmazást évente frissítve, szal azért a dolog annyira nem bonyolult, csak a szemem nem veszi be a szíp küvér számot, amit a rendszer kidob mint fizetetendő adót. Az adónk megy a kommünnek, a kantonnak és nagy-nagy gyönyörűségemre a föderációnak is. Ezt azért kedvelem különösképpen, mert míg a kommünális-kantonális adót 10 részletben perkáljuk (mééééér 10 részlet??? Mééér nem 12???) a föderációs adóról 1, azaz egy darab csekket küldenek tán márciusban, aszt fizess paraszt az egész évre egy jellegében eleve igazságtalanul nagynak kinéző számot. Persze az egyik kommünális-kantonális csekk is ugyanabban a hónapban fizetendő, így van egy hónap, mikor több mint egy havi fizu csak az adó... lehet más másképp van ezzel, de mi csak úgy éljük túl az év ezen szakaszát, hogy ekkor van a cégemnél bonus osztás, szóval amit kapok, mert jócsávó voltam, egy jó részét eltalicskázom direktben az adóhivatalnak.

No, nekiálltam nézegetni mi lesz ebben az évben a nagy mutatvány, mert nyugdíjalapba most pénzt betolni nem tudtam, valamint főnemesi életmódunkat is finanszírozni kell, szóval nem tudom... van olyan, hogy macska tartási díj? Hátha le lehetne vonni az adóalapból, macskánk meg végtére is van....

Szólj hozzá

adózás adó Svájc Switzerland