2017. feb 13.

NOlimpia

írta: zuzzer
NOlimpia

Nem, nem kell megijedni, nem zúdítok rátok újabb értekezést, hogy miért nem kellene Budapesten olimpiát rendezni. Szerintem ez olyan egyszerű téma, hogy már fáj, kevesek vagyunk ehhez mint pálinkában a buborék. Nem a pénzt nem tudnánk összetalicskázni, az menne (csak továábtalicskáznák tolvaj kormányunk és maffiózóink zsebébe), csak éppen ott állnánk egy hónappal a vége után mint Juliska az átmulatott este után. A partinak vége, a szőke kigyúrt herceg meg sörhasú, enyhén kopaszodik és horkol mint az állat, valamint melója nincs, neki kell eltartania.

Inkább arról értekeznék most, hogy mennyire alternatív valóságban élnek néhányan és mennyire hihetetlenül eltorzult a normalitás mára. Asszem az is elég nyilvánvaló, hogy a jelenlegi rezsimet az ország történetének egyik legszörnyűbb epizódjának tartom, sokat ezen se fogok most rúgózni. Viszont, hogy az emberek sokszor olyasmin akadnak ki, ami totál természetes egy normál társadalomban, az biztos. Másképpen fogalmazva, a helyes kiinduló adatokból szar következtetésre jutnak.

Példa. Ott van például az az eltoltszintes fejű figura, valaki Takony, vagy Hablaty vagy mi. Nem azon akadnak ki az emberek - már akiket ez a tenyérbemászó alak idegesít -, hogy tagja a lop-csal-harácsol egyletnek, hanem, hogy milyen órája, táskája van. Valami óraügye volt Lézerjaninak, meg Roggyanttóninak is, ha jól tévedek. Mondom, ha a lopási ügyekből levezetve lett volna ezeknek a tárgyaknak a birtoklása levezetve azt megérteném, de nem. Itt kérem olyan szövegek mennek állandóan, hogy "amíg a szegény gyerekeknek..... addig ne legyen ilyen órája". Nos ez szerintem eléggé fals egy megállapítás és baromi nagy csúsztatás. Magamból kiindulva, ha megkeresem becsületesen a pénzt akár egy autóra, akár egy jobb órára, akármire, az legyen már az én magánügyem, hogy mire költöm a lét. Nem, otthon majdhogynem védekezni kell, ha az ember nem a híd alatt él, ha van egy jobb cucca, vagy akármije. Tudom, tudom... bassza az emberek csőrét, hogy nekik nincs. Nos, a korrupció, az urambátyámság, az oldjuk meg okosban csessze a szemeteket emberek és tessék szépen kimenni az utcára mint a románok. Addig amíg hagyjátok, hogy kilopják alólatok az országot, miről beszélünk?!

Az MTK pályán - horribile dictu - a fűnapoztató rendszerrel a füvet napoztatják, "míg a szegény ....." Hát vazze én ezt jó hírnek tartom. Végre valamit arra használnak, amire való, amire megvették. Nem kellene mindent mindennel összemosni, mert annak aztán végképp semmi értelme. Nem attól fázik az a szegény kisgyerek, mert a pályát melegítik, hanem vagy olyan szar anyagi helyzetben van a családja, hogy fűteni se tudnak, vagy olyan családban él, ahol élni se érdemes. Nem az MTK pálya fűtése tehet arról, hogy vannak olyan szegény emberek, akikért megszakad az ember szíve.

Demagógiával nem lehet fűteni.

Ott van az egészségügy. Nem szabadna figyelmen kívül hagyni mikor egyes fejlesztések költségkeretét megítéljük, hogy az egészségügy nem egyszer igényel x milliárdot, hanem minden egyes évben, ha ebben az elcseszett jelenlegi rendszerben akarjuk tovább üzemelteteni. Azt meg valahogy, valahol ki kell termelni, valakiktől, cégektől adóban be kell szedni, meg kell finanszírozni. Mindezt hogyan fejlesztések, beruházások nélkül?

Olyan pedig, hogy ingyenes egészségügy nem létezik (ezt is tudom, fizetitek a havi x százalékot, kár, hogy nem elég) és a mittomén mennyi járulék nem fedezi a költségeket. Anno azt a nevetséges 300 (?) forintos vizitdíjat is leszavaztuk, a magánbiztosítós rendszert ellehetetlenítettük, nem vezettük be, pedig az lehetne a kiút. Fizess azért amit igénybeveszel drága magyar, nem az állam feladata téged minduntalan megmenteni a szar döntéseid eredményeitől. Teljesen jogosan soroljuk a magyar egészségügy problémáit, az alulfinanszírozottságot, az infrastruktúrális katasztrófát, de mellette fizetni semmiért sem szeretnénk, elvárjuk, hogy valaki helyettünk mindent megoldjon akármiről is legyen szó. Ha változtatási, jobbítási szándékkal áll elő valakit, azt pedig általában a rendszer bedararálja, vagy mi hagyjuk magára.

A mai magyar ellenzéknél főbenjáró hibának tartom, hogy százszor hallott demagóg dumákat és álláspontot nyomatnak, nyomelemeit se látom, hallom valamiféle igazi alternatívának, kreatív gondolkodásnak, proaktív kommunikációnak. És itt konkrétan arra gondolok, hogy hogyan állnának neki rendbetteni a kulcságazatokat, az oktatást, egészségügyet, estébé. Hozomra adjam a szavazatom? Engem nem csak az érdekel nagyon, hogy az illeberális diktatúrának vége legyen már végre, hanem az is, hogy ami jön helyette ne csak megint egy kilengés legyen a másik irányba.

Mondjuk nehéz dolguk is van, mert Magyarország mint a látható és tapasztalható helyzet mutatja nem gondolkodik, arra vár, hogy valaki megmondja neki, hogy neki milyen jó. Boldogan megy vissza dagonyázni, panaszkodni és másokra mutogatni egy-egy hihetetlenül demagóg szarság után, amit értékelésként az orra alá dörgöl a legfőbb maffiózó. Az az emberek számára nem elfogadható, hogy bizony előrehaladáshoz erőfeszítésekre is szükség van és nem lehet valód javulást semmiben sem elérni áldozatok nélkül. Több és igazságosabb adó kell, ami a tehetősektől veszi el azt, amivel az elesetteket támogatja. nem, ez nekünk nem kell, mert ha tőlem 2000 forinttal többet vesznek el, az elfogadhatatlan. Azt se vesszük észre sose, hogy amit a csókolgatott kéz egyik oldalon ad, a másik kezével ÁFA, egyéb formában kiveszi a zsebünkből. Borúlátó vagyok, mert születésszerinti hazám az az abszurd hely, ahol Ronaldo nem tudna gólt lőni, a Rolling Stones-t nem adná a rádió, Andy Warholt meg simán bezárnák egy diliházba.

Szólj hozzá

Nolimpia Magyarorszàg