2017. feb 04.

Hogyan adózom Svájcban

írta: zuzzer
Hogyan adózom Svájcban

Itt a február, itt a szenvedés kezdete, adóbevallás a la Suisse...

Nos, gondolom ezzel minden náció úgy van, hogy adózzon, akinek két anyja van, de "néha" azért ez elkerülhetetlen. Hogy miért fáj ez különösképpen nekem, az a svájci adórendszer különlegességei miatt van. Teljes képet persze nem tudok adni, mert 26 (plus ou moins) kanton 26 különféle szabályrendszerét szerintem ember nincs a Földön, aki érti.

Nos nálunk Neuchâtel kantonban jön a lé a számládra és az adóhatóságok küldenek év elején 10 csekket (MIÉÉÉÉÉÉRTTTT tizet ?????), hogy a személyi jövedelemadódat leródd. Hogy "egyszerűbb" legyen, ez már eleve két helyre megy, mindenféle elcseszett szorzók és százalékok alapján a kommünhöz (lokális adó) és a kantonhoz. Mellékelnek még egy másik szép kövér csekket is, ez a federális adó, amit egyben kell befizetni, ha tetszik, ha nem. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy év elején gyakorlatilag csak és kizárólag a federál adóra és a februárban esedékes első csekkre a tízből keres az ember.

Mivel nekem ha százalékosan számolom az adóteher a bérem kábé 35 - 40%-át viszi el, el lehet képzelni, hogy valamikor nyár közepén kezd kiegyenesedni a dolog, hogy végül az év végén havajdídzsébe torkoljon. Ahogy mondtam év elején takarékoskodni veszett fejsze nyele, a federál adó mindent visz - kábé egy havi bérem - míg év végén jön a 13-ik havi fizetés, hogy ne sírjon senki se. Mondjuk sok svájci pont az utolsó adórészlet megfinanszírozása miatt várja úgy a 13-ik havi fizetést, mint a mannát. Abból törleszt.

A 10 adócsekken szereplő számot mi állítjuk be, ha úgy néz ki jó év lesz - bonus, mittomén - érdemes a befizetéseket megemelni, mert akkor nem ér meglepi az évvégi záráskor. 2015-öt illetően például némi jutalom és bonus után kitoltam a szopórollert a garázsból, elfelejtettem az adórészletet megemelni, a pénzt pedig bölcsen nyaralásba, tengerpartba és egyéb hasznos dolgokba fektettük. Jött is elszámolás után egy 12328 frankos számla, ennyi az elmaradás. Nos, megyek át svájciba, várom a 2016-os bonust, hogy a 2015-ös extra adót le tudjam perkálni.

Most pedig könyékig ülök a 2016-ot illető papírok kellős közepén és kétségbeesve próbálom csökkenteni az adóalapom, mert "sajnos" a múlt év is jó év volt. Itt egyébként van vagyonadó is, például a ház után is kellene perkálni évi 24000 frankot, ha nem - hogy-hogy nem - lenne pont ennyi a hypoteque, vagy jelzálog (nem takarja a magyar kifejezés a dolgot), amit egy évben törlesztésként nyomunk. A kettő kiegyenlíti egymást, szal nem kell legalább a házra perkálni. Ezért keres minden gazdag ember Svájcban az ingatlanjaival összefüggésbe hozható eladósodási lehetőséget, adóalap csökkentési célból tartozni érdemes.Kollégám például pincét ásat a háza alá.

Amit ez évben összekapartam, az pár a házzal kapcsolatos karbantartási számla és mint blockbuster, vettem két évnyi nyugdíjat tavaly, azaz két évvel korábbra teszik most a nyugdíjjogviszonyom kezdetét, mint előtte. Mifelénk - ez megint ahogy tudom kantonfüggő - a 24-ik születésnap után lehet az ún. második nyugdíjoszlopba befizetni. Nos mivel én 30 éves korom óta élek Svájcban, megvehetem borsos áron a hiányzó hat évet a 24-ik és 30-ik életévem közöttit. Ha mindet megvenném, akkor nyugdíj szempontból olyan lenne, mintha mindig is itt éltem és dolgoztam volna. No ebben bízom, beskrájboltam a számot a természetesen online töltendő szopverbe és lőn! Únnézki életemben először nem elmaradást fogunk fizetni, hanem kijön az adóév nullszaldóra. Ez bizony nagy eredmény!

Itt még adóalap csökkentő a bejárás költsége, én ezt autóval teszem, szal 70 centime / km x 230 munkanap x 28 km per nap, nem rossz csökkentés ez sem. Be kell vallani viszont a vagyonadó miatt minden életbiztosítást, bankszámlát, részvényt, akármit... nem lenne akkora ellenfél, ha nem járna magyarországi számlán tartott 3 forint is pont annyi adminisztrációval, mint mondjuk - ha lenne - 5 millió svejci frank.

Itt Neuchben adnak még levonást a kölkekre, 14000 a kettőre, többről nem tudok, bár adózási szempontból jól jönne egy talicska apró majom az én és becses feleségem genetikájával.

Szóval nem nagy öröm ez a része az évnek, mert általában azzal zárul, hogy "Anya, emléxel, amikor aszontam, hogy überfaszául állunk pénzileg? Igen apa. Na azt felejtsd el...".

Ami nekem nagyon nem jön be, az abból a tényből fakad, hogy az egész Neuchatel kanton a Philip Morris-ból mint vállalatból és a vállalat dolgozóinak a személyi jövedelemadón keresztül való sápolásából él. Gyakorlatilag beleszarhatunk a ventillátorba, senkit se zavar, mert ha a vállalat veszi a kalapját, itt kő kövön nem marad. Ez szül viszont olyan visszásságokat, hogy egy maréknyi ember adója tart el egy halom egyéb embert. Nekem semmi gondom az embeberekkel, főleg, hogy szerencsésnek tartom magam, hogy nem mogyoróban és üveggyöngyben fizetnek, viszont rohadtul idegesít, mikor hallom, hogy az adózásnak alávetett emberek kábé 20%-a tényleges befizető, a többi vagy azért mert nem keres eleget, vagy azért, mert száz gyereke van, vagy azért amit nem is tudok, alig fizet adót. Ehhez képest minden éves adómból lakást tudnék venni Miskolcon, persze nem a legjobb részen, de már bérházam lehetne. Sok-sok levonási lehetőség van, de kivéve a gyevi bírót, aki én lennék ebben az esetben az átlagnál magasabb della miatt szinte semmi sem vonatkozik ránk.

Szal semmi sem áll tőlem távolabb mint panaszkodni, sőt! Ahogy a kisfiam mondaná "apa, imádom az életem!", de ez a része az évnek nem kellemes. Ha imádsz adózni, meghívlak az e-bankingomban enterre kattintani.

Ha valakit konkrátan érdekel valami, a fizumon kívül kérdezzen bátran, vagy gyáván.

Szólj hozzá

élet adózás adó bevallás svájc Svájc Neuchatel Philip Morris Switzerland Suisse